John pratar mat

Bra mat inte bara en trend

John Berglund

Forskning visar att maten vi äter påverkar vårt beteende. Skolor blir lugnare när man slutar erbjuda elever sockerladdade snacks. I fängelser har man påvisat att fångar blir mindre våldsamma och har en tendens att följa regler bättre när de fått i sig rätt mängd vitaminer, mineraler och fettsyror.

Trots att det är allmänt vedertaget att en näringsrik och välbalanserad kost hjälper till att hålla en människa frisk fortsätter vi att äta mat som är bevisat skadlig.

Därför är det glädjande att intresset för mat som gör nytta för hela människan, och inte bara belöningssystemet, på senare år har blivit trendigt. Och därmed säljbart.

Min förhoppning är att det håller i sig och att restauranger fortsätter att erbjuda fler goda, näringsrika och välbalanserade alternativ, så risken blir mindre att jag faller för frestelsen att äta den mat jag vet sätter kroppens funktioner ur balans.

Jag måste erkänna att hälsoaspekten hamnat långt ned på priolistan under stora delar av min karriär. Smak, estetik och ekonomi har alltid kommit i första rummet. Utom under mina år som privatkock då hälsosam mat oftast stod högst på önskelistan. Mina klienter bytte då diet lika ofta som jag slipade mina knivar och maten fick kosta vad den ville.

Det är förstås problematiskt för oss med en mer begränsad matkassa att det ofta är dyrare med råvaror som producerats med omtanke, men jag tror att det är betydligt billigare att investera i nyttig mat nu än att lägga pengarna på mediciner senare i livet.

På tal om livet så ska jag bli pappa vilken dag som helst nu. Jag kommer vara hemma mycket och tänkte då passa på att dela med mig av mina recept och tankar till er.

Det kommer min vana trogen bli rena nyttigheter som finns att hämta i skog och mark här i grannskapet, men även klassiska onyttigheter som jag helt enkelt inte kan låta bli.

Ha det fint! /John


johnberglundrecept

Här är ett recept från mitt eget köksapotek som jag mår väldigt bra av. 
Främst för att det är gott men även för att dressingen hjälper till att balansera fettsyrorna Omega-3 och Omega-6. Dessutom sägs det ju att vitlök håller vampyrerna borta.

Het citrusdressing (ungefär en sjuttis)
Gör hela receptet och fyll en tom olje- eller vinflaska och ha i kylen. Den håller i många veckor och du kommer vilja ha mer.
2 dl rapsolja
1 dl linfröolja (över 50 procent omega-3)
2,5 dl färskpressad citronjuice
1 dl + 1 msk kikkomansoja
½ dl slätmixad eller fint riven vitlök
½ tsk salt
½ tsk färskmalen svartpeppar
½ tsk cayennepeppar

Salladstips som passar med dressingen
Toppa krispsallad med färska skivade skogschampinjoner, tunt hyvlad fänkål (låt skivorna ligga i kallt vatten i kylen ett tag så de blir krispiga), avokado, och mandel (torrosta i stekpanna). Häll på rikligt med dressing.

Gör så här: Stek hela skogschampinjoner eller shiitake som du sedan blandar i en skål med lite av dressingen innan du lägger dem på salladen. Om du är så lagd att du inte har något emot att ta kål på en hummer (själv eller via ombud) så passar du på att även blanda ett par bitar av en kokt sådan i dressingen.


(Denna text publicerades även i tidningen Södra Sidan där John är krönikör. Foto; Södra Sidan och John Berglund)

Så gör du nyponketchup

Nyponketchup är verkligen väldigt gott och enkelt att göra själv! Dessutom nyttigt. Plocka i trädgården eller odlingarna eller samla i naturskafferiet. På Villa Talliden har vi nyponketchup till korven och köttbullarna på julbordet istället för vanlig tomatketchup. /John

PS. Basen är nyponpuré.

Använd nyponen i din trädgård. Basen är nyponpuré.

Ta rätt på nyponen hela året!

Du kan göra nyponketchup, sweet chili, nyponsmörsås, nyponsoppa och mycket mer! Här visar OdlingsTV när jag står i Villa Tallidens köksträdgård och gör gör basen till allt detta – nyponpuré.
Kuriosa: Visste du att nypon är suppernyttigt och att de betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation? /John

Gör en trädgårdssallad på det du vanligen slänger

Odlings-TV var på Villa Talliden och filmade litegrann. Här visar vår vän och kock Anders Ramsay hur man kan göra en sallad på de delar många slänger idag. Håll ögonen öppna, det kommer fler filmer. /John

OdlingsTV är här

OdlingsTV är hos oss på Villa Talliden för att filma en serie om att ta hand om det du har i trädgården och nära dig. Här Anders Ramsay på terrassen.

Anders Ramsay och OdlingsTV på Villa Talliden

Mikrobryggeri!

Skål och grattis till mig, syrran, Mattias och Hampus som just fått tillstånd att starta bryggeri på Villa Talliden.
Nu ryker tvättstugan:-)
(Fortsättning följer…)
mikrobryggeri på Villa Talliden

Nyfångad abborre

aborre

Fiskevårdsföreningen fick visst lite mer än vad de kunde ta hand om själva, så de kom förbi med en låda. Vi tackar för det.

Fisken i våra två närliggande sjöar, Flaten och Uttran, är av mycket god kvalitet. Vi har med hjälp av Eurofins och Anticimex gjort provtagningar på fisken de senaste fem åren och resultaten har varit bra . Med andra ord, får ni napp så är det bara att äta:-)

/John